Strength of Materials (1-10)

1.  In case of non-dilatent materials, the maximum value of Poisson’s ratio is
A. 0.25 B. 0.33
C. 0.47 D. 0.5
E. 0.6    

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


2.  The shape of the Kem area for a rectangular section is
A. Circle B. Square
C. Rectangle D. Parallelogram
E. Rhombus    

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


3.  If Young’s modulus of elasticity is determined for mild steel in tension and compression, the two values will have a ratio (Et/Er) of
A. 1 B. 0.5
C. 1.2 D. 2

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


4.  The number of elastic constants for a completely anisotropic elastic material which follows Hooke’s law, is
A. 2 B. 3
C. 4 D. 21
E. 25    

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


5.  A material which undergoes no deformation till its yield point is reached and then it flows at a constant stress is known as
A. Elasto-plastic B. Plasto-electric
C. Rigid-plastic D. Rigid-elastic

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


6.  Strain rosettes are generally used for
A. Measurement of load B. Measurement of shear strain
C. Measurement of resilience D. Measurement of proof stress
E. Measurement of longitudinal strains    

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


7.  The column with highest equivalent length has
A. Both ends fixed B. Both ends hinged and pin jointed
C. One end fixed other end hinged D. None of the above

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


8.  A dead load is
A. One that does not exist B. One that is dead
C. One that can be neglected D. One that does not move
E. One that remains constant.    

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


9.  A live load is one that
A. Remains constant B. Cannot be neglected
C. Has lived and is no more in existence D. Varies with time
E. Varies continuously    

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


10.  Strain is
A. The change in metals B. The change in shape and direction in metal
C. The result of load application on a body D. The change of form produced in a piece by the action of load
E. None of the above    

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


Previous

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *